Skip to main content

Sång- och musikfesten i Karleby 2016

Jessica Lindman

Under Evivas 20 år har kören alltid siktat på att delta i den Finlandssvenska sång- och musikfesten då den ordnas vart femte år. Sångfesten i Karleby 2016 var inget undantag.

Det var ett gäng mycket glada och förväntansfulla damer som klev på tåget för att åka upp till Österbotten för att delta i sång- och musikfest den gången. På tåget pratade vi med körkompisar i MM, som skulle sjunga i samma konsert som vi på fredagskvällen.

Själv skulle jag delta som sångare både med Eviva och projektkören Exaudio, så som några andra korister. Vi diskuterade den något utmanande klädlogistiken då kördressen i Eviva var körklänning, och i Exaudio vit klänning, dvs. en helt annan klänning – på samma konsert.

Väl på plats i kyrkan insåg vi att vi mitt under konserten skulle bli tvugna att dyka in i en skrubb bredvid altaret och kanalisera vår inre Stålmannen, för att lyckas med ett snabbt klädbyte mellan de båda körernas framträdanden. Men som de smidiga och flexibla korister vi är lyckades det här trots allt utmärkt, även om pulsen hölls rätt hög under konserten!

”What happens in Kokkola, stays in Kokkola”

Efter konserten hade vi blivit bjudna på sits tillsammans med MM. Och vilken fest det blev! Hotellet, där sitsen hölls, hade nog inte riktigt varit beredda på en dylik anstormning av champagne-sugna korister, och i baren gjorde bartendern stora ögon då person efter person kom fram för att beställa en flaska till, och en till, och en till… Till sist var flaskorna slut, och då hade 33 stycken flaskor gått åt.

MM:arna, som bodde i Jakobstad under sångfesten, rullade in i sin buss där fram på morgonnatten, även om det ryktas att några fortsatte festen fram tills nästa morgon. Men ”What happens in Kokkola, stays in Kokkola”! Det blev ett bevingat uttryck i kören efteråt.

Eviva uppträder utomhus under sångfesten i Karleby 2016.
Eviva uppträder utomhus under sångfesten i Karleby 2016.

Följande dag skulle Eviva delta i promenadkonsert på stan. Det var väl kanske inte våra vackraste toner som ljöd på den lilla scenen, och av någon orsak kortade Hanna av framträdandet. Något slitna var vi kanske, men efter en stärkande återställare på en av stadens utskänkningsställen orkade vi vidare igen till kvällens program, med bland annat gemensam stor fest.

Innan dess fick vi vara med och sjunga i stora opera-körer i ishallen, och det var ganska festligt det med! På söndagen deltog vi i det stora festtåget, och beundrade det rika utbudet av folkdräkter, och sjöng ännu några sista sånger. Det var ett nöjt men något slitet gäng som klev på tåget hem igen!

Back to top of page