Skip to main content

Da Pacem Domine, Evivas jubileumskonsert den 4.3.2017

Elisabeth Schauman

Evivas 15-års jubileumskonsert, Da Pacem Domine, gick av stapeln den 4 mars 2017 i Gräsvikens konservatorium. Temat för konserten var fred och frihet, ett tema som kändes angeläget och aktuellt.

Kören hade beställt fem beställningsverk till jubileet. Denna gång engagerades också koristerna själva för att skriva texter. Vi samlades till en workshop med författaren och litteraturvetaren Mia Franck, där hela kören deltog. Alla skulle vara med och starta projektet.

Efter den första workshoppen, där ord ploppade fram och formade sig till dikter, fortsatte sedan några engagerade evivor med att utforma de slutgiltiga texterna. Resultatet blev orden till styckena Ett oskrivet blad, tonsatt av Minna-Liisa Tammela, och Kalla vintern, tonsatt av Virpi Eroma.

Evivas 15-årsjubileum firades med konserten Da Pacem i Helsingfors konservatorium.
Evivas 15-årsjubileum firades med konserten Da Pacem Domine i Helsingfors konservatorium.

Inför jubileet beslöts det också att vi skulle göra en ny och uppdaterad version av Evivas egen sångbok. Arbetet gick i rasande fart, och resultatet blev en ny sångbok med Evivakörens stamrepertoar. Denna sångbok innehåller 58 sånger, med allt från dryckesvisor, julsånger och traditionella damkörsstycken till Evivas alldeles egna stycken.

Jubileumskonserten gick fantastiskt bra, och vi hade en stor publik. Konserthelheten var väl genomtänkt med allt från körens klädsel och texternas projicering på väggen till ståtliga svanar i vitt papper på scenkanten.

Evivaklangen fick en extra eloge i Hbl (Mats Liljeroos) ”När kören nu kommit in i tonåren har genomsnittsevivan tagit det definitiva steget in i medelåldern, vilket för en damröst självfallet är den allra bästa tiden. Aldrig tidigare har man väl klingat så mustigt bärkraftigt, uttrycksfullt och klangligt mångfasetterat som nu, och balansen stämmorna emellan föreföll i det närmaste optimal.

Efter konserten var det jubileumsfest på restaurant Hima & Sali. Festen var synnerligen lyckad och fartfylld med härlig stämning, och dansen fortsatte till långt in på natten.

Jubileumsfestligheterna kan kanske bäst summeras av dirigentens meddelande till kören:

Hej finaste Eviva!

Jag vill rikta ett hjärtevarmt tack till er alla för helgens begivenheter!
Styrelsen – ni har jobbat så otroligt lugnt, målmedvetet och strukturerat
Funktionärer – kläder, servering, sångbok, blommor, fester… allt sköts så fint så fint
Jubbekommittén – vilket otroligt fint jobb ni gjorde! Allt fungerade ypperligt och vilken FEST det blev!

Och sist men inte minst, alla Evivasångare! Tack för ert fantastiska engagemang, det har varit ett nöje att jobba tillsammans med er. Vi gjorde Evivas bästa konsert någonsin och det kändes både säkert och dynamiskt. Ni var mycket följsamma på konserten, och jag kände verkligen att vi gjorde detta som en enhet.

Eder superstolta dirigent, Hanna

Eviva på jubileumskonserten 2017.
Eviva på jubileumskonsert Da Pacem Domine ordnades i Helsingfors konservatoriums konsertsal 2017.

Back to top of page