Skip to main content

En kör är född. Äntligen!

Elisabeth Schauman

I åratal hade det pratats om och funderats på en damkör som skulle vara ”en fortsättning på studentkörslivet”. Damkören i Helsingfors, dit man söker sig då man vuxit ur studier och studentkörerna. Damkören som dock inte är en syförening eller en pensionärskör. Damkören med höga ambitioner och en hög standard. Med fem års mellanrum, i samband med Lyrans och Florakörens jubileum, blomstrade behovet att få sjunga tillsammans igen upp på allvar. ”Varför finns det inte en kör för oss?”

År 1996 uppstod det en liten grupp mer eller mindre aktiva lyror som sjöng tillsammans med jämna mellanrum under Ulrika Bergroths ledning. Det var mycket trevligt, men ”kören” dog ut då övningarna var sporadiska och gruppen inte hade egna övningslokaliteter att tillgå.

Efter Lyrans 55-årsjubileum i mars 2001 hade vi, Eeva Jaakonsalo och Elisabeth ”Esther” Schauman, fått ny energi. MM:s dirigent Markus Westerlund hade i samband med jubileet nämnt att MM:s lokaliteter står till förfogande om någon är villig att grunda den omtalade damkören. I början av april konstaterade vi att ”nu gör vi det”. På senhösten 2001 kontaktade vi dirigenten Ann-Katrine ”Kati” Mäkelä som efter den första chocken tände på idén. Vi kontaktade alla gamla körkompisar. Vi lyckades få in en stor artikel på dagbokssidan i Hbl, där vi gjorde reklam för den nya damkören. Intresset var stort. Vi ordnade tre insjungningstillfällen för över 60 hugade körsångare, och efter mycket funderande antogs 39 sångare med jämn stämfördelning. Evivakörens första övning hölls den 26 februari 2002 på MM.

Artikel i HBL 2002.
Även HBL uppmärksammade att Evivakören grundades 2002.

Eeva och jag skrev körens stadgar, och den 26 mars 2002 undertecknades stiftelse-urkunden. Föreningen Evivakören r.f. antecknades i föreningsregistret den 15 juli 2002. Evivas konsertdebut gjordes i Borgå Domkyrka den 27 oktober och i Tyska Kyrkan den 1 november 2002. Till dessa konserter hade vi med hjälp av Ninni Eager sytt upp Evivas körklänning, en plommonfärgad långklänning dekorerad upptill med en gyllene snodd. Denna körklänning har Eviva använt flitigt på många av sina konserter.

Namnet Eviva uppstod som en självklarhet efter lite tankearbete. Eviva står för en hyllning av något nytt. Vi hyllar livet och den damkör som äntligen fått liv. Dessutom är Eviva ett kvinnligt, levande namn för en kör med mycket kvinnokraft och energi.

Kati var tyvärr tvungen att lämna Eviva i december 2002 på grund av besvär med ryggen. Vi sökte frenetiskt efter en ny dirigent, och i detta skede hände någonting som skulle visa sig vara av största vikt för kören. Vi fick via djungeltelegrafen tag i Mia Makaroff, som var villig att ta sig an Eviva vårterminen 2003. Mia var inspirerad av J.L. Runebergs kommande 200-års jubileum 2004 och tonsatte 6 dikter enkom för oss. Det var en enorm upplevelse att ha ett rykande färskt nykomponerat Makaroff-stycke att öva in vecka efter vecka. Samarbetet med Mia ledde sedermera till Evivas Leino-Runeberg – projekt, som är en helt egen historia i denna historik.

Efter att som en helt ny kör ha klarat av det enorma Leino-Runeberg -projektet, under ledning av Evivas tredje dirigent Michaela Ijäs, stod det fullständigt klart att Eviva hade etablerat sig som en ambitiös och intressant damkör. Nu kunde ingenting stoppa oss. Evivakören var här för att stanna!

Eviva består av ett 40-tal bra och erfarna körsångare. Majoriteten av sångarna har sjungit i Florakören eller Lyran, men det finns även sångare med en annan sångarbakgrund. Denna varierande bakgrund är en rikedom för Eviva. Det fina med att grunda en kör är att vi tillsammans har byggt upp Eviva till något nytt och eget. Eviva är inte en fortsättning på någon annan kör, utan Eviva är Eviva. Vi har en egen klang. Vi har en egen profil. Vi är en högklassig kör med en ambitiös målsättning.

Eviva har jobbat med flera dirigenter. Det är alltid en stor omställning för en kör att byta dirigent. Men med facit på hand anser jag att denna mångfald av dirigenter har gjort oss gott. Varje ny dirigent har hämtat något nytt till kören, och Eviva har sakta men säkert gått framåt i sin utveckling. Idag, under Hanna Kronqvists ledning, är Eviva i topptrim. Evivorna är en glad och sammansvetsad skara sångare som trivs tillsammans. Och kören utvecklas och lever vidare. Vad mer kan körens grundare begära!

Eva Jaakonsalo och Elisabeth Schauman på en sten i Sinebrychoffparken
Evivakörens grundare Eeva Jaakonsalo (t.v.) och Elisabeth Schauman inför körens 10-årsjubileum 2012.

Back to top of page