Skip to main content

Pandemitiden för Eviva

Titti Schulman, ordförande

Från att ha varit en aktiv kör med många järn i elden blev vi en passiv kör med knappt någon eld alls. Hösten 2019 stod vinnarna klara för den med Exaudio gemensamma kompositionstävlingen och vi var glada och stolta över så många bidrag av hög kvalitet. Siktet var ställt på en storslagen galakonsert med professionell konferencier våren 2020.

I februari hann vi ännu göra Gabriel Faurés Requiem i en nästan fullsatt Tempelplatsens kyrka tillsammans med Wegelius kammarstråkar och Muntra Musikanter.

Evivakören och MM uppförde Faurés Requiem i Tempelplatsen kyrka 1.2.2020.
Evivakören och Sällskapet Muntra Musikanter uppförde Faurés Requiem i Tempelplatsens kyrka 1.2.2020.

Men i mars 2020 kom coronapandemin och nedstängningen av det mesta. Körsång ansågs vara extra farligt. Evivakören hade precis hunnit fira sin 18-års dag i början av mars med glammig sits efter vilken det blev förbjudet att träffas.

Vi fortsatte öva på distans i förhoppning att pandemin snart skulle blåsa förbi och vi skulle få återgå till vårt körliv. Så gick det ju inte, galakonserten och all vanlig verksamhet fick avblåsas till bättre tider. Den våren träffades kören en gång, utomhus, för att tillsammans sjunga några stammisar och ha vårmöte. Att planera verksamheten som på vårmötet skulle presenteras för kören var ju inte det enklaste – hur ska man veta vad som är görligt efter sommarpausen? Vi hade både plan A, B och C.

I maj 2020 under pågående pandemi ordnades Eviva körmöte utomhus i Brunnsparken. Det var första gången sedan pandemin bröt ut i medlet av mars som koristerna träffades.
I maj 2020 under pågående pandemi ordnades Eviva körmöte utomhus i Brunnsparken. Det var första gången sedan pandemin bröt ut i medlet av mars som koristerna träffades.
Under pandemitiden hölls mnga körövningar helt på distans via Zoom. Ofta blev det stämövningar.
Under pandemitiden hölls många körövningar helt på distans via Zoom. Ofta blev det stämövningar.

Under pandemitiden hade vi olika upplägg beroende på rådande restriktioner som inte alltid var så enkla att följa: ibland hade vi total paus, ibland övade vi på distans, några gånger i större utrymme i Arcada där vi kunde hålla längre avstånd, vi delade upp kören och övade halva kören i taget, vi övade bara en stämma i taget, vi sjöng med munskydd och vi övade utomhus. Att hålla uppe sångarglädjen i den situationen var svårt, det mesta fick planeras om många gånger. Rädslan var att många sångare inte skulle orka återvända. Men efter ännu en skakig terminsstart vintern 2022 var vi tillbaka i normalfart under samma vår. Utan några avhopp bland sångarna.

I skrivande stund (oktober 2022) börjar allt detta kännas avlägset. Nu övar vi för fullt inför körens 20-års jubileums konsert som samtidigt blir Hanna Kronqvists sista konsert med Eviva. Det är med vemod vi tackar Hanna för 12 fina år och med spänning vi ser fram emot ett nytt kapitel i körens historia: ett kapitel utan pandemi och med vår nya dirigent Ida Olsonen.

Back to top of page