Skip to main content

London 23–25.3.2007

Anna-Karin Jansson och Annette Gothóni, reseledare

Firandet av Evivas fem år var dock ingalunda slut i och med jubileet utan kören åkte på en mycket lyckad jubileumsturné till London. Detta var körens första turné och konsert utomlands.

Då jubileumskommittén grundats och det gjorts ett beslut på att den snart 5-åriga kören nog ekonomiskt skulle klara av en utlandsturné, var den stora frågan vart vi skulle åka. De första förslagen som kom var Vichte (Belgien), St Petersburg och Sverige. Av dessa valde vi Belgien där Marit Seppäläinen, en av våra sångare, då var bosatt. Hennes kör, Altra Voce, lovade fungera som värdkör och hjälpa till med det praktiska. Ett halvt år innan avfärd ändrades dock planerna. Turnédestinationen blev inget av de ursprungliga alternativen, utan i stället London.

Flygbiljetterna och hotell måste fixas till ett skäligt pris – budgeten var gjord enligt en resa till Belgien med inkvartering hos värdkören. Esther och Anna-Karin köpte vid var sin dator 6 biljetter i taget och telefonlinjerna gick heta – månne det finns tillräckligt med biljetter till det billiga priset så att alla ryms på samma plan? Alla 30 evivor får flyga tillsammans och eftersom man hos British Airways själv skall ange resenärernas titlar får de sista t.o.m. titeln Lady i stället för vanliga Ms.

Så bär det av. Tidig väckning och träff på flygfältet kl. 06.15. Ingen försover sig och reseledarna Anna-Karin & Tette, med sina gula fjädrar i håret, har lyckats få alla evivor in-checkade. De 30 förväntansfulla och glada evivorna sjunger ”Hvem styrde hit din väg” på BA:s flyg 0795 mot London.

Väl framme på London Heathrow tog vi ”tuben” till stationen Russel Square (mörkblåa linjen mot Cockfosters). Innan vi fick ställa oss i den långa kön för att checka in på Hotel Royal National, nära Oxford Street och Covent Garden, var det dags för den gemensamma välkomstlunchen i asiatisk stil. På eftermiddagen och kvällen var det fritt program enligt eget val. Det blev Harrods´ afternoon tea, musikal, opera och pubrunda. Bland annat sågs Mamma Mia, La Bohème och Evita.

På lördag morgon hade evivorna tid för shopping (och sightseeing). Här påbörjas bl.a. det frenetiska sökandet av de bästa Clarks-skorna och väskorna. Många besökte även Camden Markets.

Sophie Airas hjälpte med sin lokalkännedom reseledarna att få kontakt med kören Highgate Coral Society. Genom denna kontakt hittades All Hallows’ Church, där turnékonserten hölls på lördag. Under uppsjungningen och övningen flög fåglar inne i kyrkan och förbättrade den underbara akustiken ytterligare. Efter en kort paus med klädbyte och lite snacks var det sen dags för konsert. Publiken på ca 80 personer fick njuta av en väldigt lyckad konsert. Både finska och svenska kyrkan samt finska och svenska ambassaden hade gjort reklam för konserten i sina händelsekalendrar.

Evivakören på plats för uppsjungning i All Hallaws Church i London 2007.
Evivakören på plats för uppsjungning med dirigent Michaela Ijäs i All Hallows Church i London 2007.

Efter konserten var det dags för kören att hoppa på lokalbussen för att sjungande ta sig till konsertsitsen med ”fish and chips” på The Rock and Sole Plaice. En minnesvärd upplevelse. Sitsstället var enligt tillförlitliga uppgifter på internet ett av de bästa fish and chips ställena i London. Hela kören och gästerna från Highgate Choral Society fick plats i en liten, men mysig och färgglad, källarvåning. Lokalen hade lågt till tak och snapsvisorna klingade mellan de kaklade väggarna. Restauranggästerna från övre våningen korsade ibland rummet för att gå på toaletten och på så sätt fick sitsen en extra krydda och den gående konsertpubliken en dos Eviva.

Evivakören på pub i London efter konserten 2007.
Evivakören fick sällskap på puben i London efter konserten 2007.

Dagen efter var det dags att checka ut. Termostatproblemen i rummen hade delvis påverkat nattsömnen, men trots detta var humöret på topp. Största delen av kören åkte till Jamie Olivers restaurang Fifteen för en underbar italiensk trerätters lunch. Eftersom vi inte var förberedda på att standard dricks skulle inkluderas i notan, fick vi räkna ihop allas småslantar för att få notan betald.

Efter restaurangbesöket var det redan dags för träff vid Piccadilly Circus med dem som valt att ta sig en tur på stan, för att åka ut till Heathrow. Planet till Helsingfors var ordentligt försenat och flera i kören passade på att fylla bagaget ytterligare med Clarks-skor och väskor. Glada men trötta återvände kören från sin första utlandsturné. Planer på nästa resa kom igång redan på hemvägen.

Tack för de fina röda royal pinserna!

Back to top of page